Jongerensociëteit de Bunker 1968 - 2008

In 1968 werd De Bunker gekraakt door een aantal Christelijke jongeren van de Pauluskerk, maar De Bunker bleek nogal onveilig te zijn. De ruimte naar het ondergrondse gangenstelsel was nog toegankelijk en het was daar slechts 1.5m hoog.



Uiteindelijk werd, door de gemeente Amstelveen, besloten De Bunker geschikt te maken als gezelligheidsruimte voor deze jongeren van de Pauluskerk. Om dit te kunnen bereiken moest De Bunker eerst een grondige renovatie ondergaan en veilig worden gemaakt. De ruimte onder De Bunker werd dichtgemaakt en één van de drie luiken, werd dichtgemetseld. De binnenmuren rondom dit luik werden weggehakt dus kwam er ruimte voor een bar. Ook werd de muur tussen de voor en achterbunker verwijderd en werd er een toiletruimte bij de ingang aangelegd. Sinds woensdag 17 september 1969 staat De Bunker ingeschreven bij de KvK en kon open als een Christelijke jongerensociëteit.

Tekening van de indeling van De Bunker voor de renovatie (tekening uit 1949):



Tekening van de indeling van De Bunker na de renovatie (tekening uit 2005):



Opvallend is, dat De Bunker in 60 jaar tijd, zo'n 80cm dieper onder de grond is komen te liggen. Op de originele tekening uit 1959 is de hoogte van het gebouw nog 2.60m, en op de tekening uit 2005 nog maar 1.80m.

Van 1969 tot 1994 was De Bunker een Christelijke jongerensociëteit voor kerkbezoekers van de Pauluskerk in de leeftijd van 18 tot 23 jaar. In de eerste tien jaar was De Bunker een donkere donkerbruine ruimte met een kleine bar en een oude platenspeler.



Ook werd De Bunker gebruikt om zondagochtend na de kerkdienst gezellig een kopje koffie te drinken en na te praten. Maandelijks werd er een thema avond gehouden en jaarlijks een zeilweekend aan de Vinkeveense plassen. Ook werden er regelmatig etentjes georganiseerd buiten De Bunker in een grotere locatie.



In 1979 begonnen Hans Roof, Ronald vd Velden en Ronald Roof "Drive In Discotheek ROVERO". Hun apparatuur werd min of meer speciaal voor grote bunkerfeesten gebruikt. Op vrijdag 21 september 1979 stonden zij, tijdens het 10 jarig jubileum van De Bunker, muziek te draaien in een grote tent voor de Pauluskerk.



In 1980 werd De Bunker verbouwd en werd de grote bar met ronding gebouwd. 1982 was een echt feestjaar voor De Bunker.
Eerst een jubileum (12 1/2 Jaar) en een activiteitenweekend. Die zondagmiddag buiten bij de Pauluskerk werd de Top 40, net als op de radio, ook geheel gedraaid. Het was ook de eerste keer dat Carlo Roof met De Bunker mee deed en mocht (op 13 jarige leeftijd) een uurtje top 40 platen aankondigen. Op 1 januari 1989 kwam Carlo op het idee weer naar De Bunker te gaan, omdat verder alle horeca gesloten was. Hij werd ontvangen door Ron Koolhaas en kreeg een gratis welkomstdrankje. Vanaf september 1994 werd de ruimte ook gebruikt als ontmoetingsplek voor oudleden en als doorstroming voor de 18+ jongeren van het jeugdhonk Plexat (12-18 jaar), welke tot in 1999 boven in de Pauluskerk gevestigd was. In die tijd kwam Gerrit voor het eerst in De Bunker. Later kwamen Sibren en Mike er ook bij en hebben wij de buurman een onvergetelijk oud en nieuw bezorgd door ontzettend veel vuurwerk af te steken. De Christelijke groep verdween langzamerhand uit De Bunker en kwamen alle Plexat bezoekers naar De Bunker. In 1994 is er voor de laatste keer een echt jubileum van 25 jaar Bunker gevierd. Ongeveer 400 mensen werden uitgenodigd en er was weer een grote tent opgezet bij de Pauluskerk. ROVERO kwam voor deze gelegenheid weer bij elkaar, en verzorgde die dag de muziek. Ook werd er een speciaal flesje bier van brouwerij 't IJ (of een flesje wijn) met jubileum etiket aan iedere bezoeker uitgereikt.



Vlak na het jubileum deed de afdeling vastgoed van de gemeente Amstelveen de eerste poging De Bunker per 1 januari 1995 te sluiten. Het toenmalige bestuur ging praten met de gemeente, en werd er van deze plannen afgezien.

De jaren daarna kwam bijna de gehele Plexat bezetting naar De Bunker. In 1997 heeft de Plexat groep samen met Carlo het gehele bunkerbestuur overgenomen. Ook volgde er gelijk een kleine verbouwing in De Bunker, vooral achter de bar.



Alle barverlichting werd vervangen door halogeen verlichting. Ook werden de oude klaptafels en houten banken vervangen. Uiteindelijk was de verbouwing rondom de bar in oktober 1997 geheel afgerond.



In 1998 zette Rogier zijn discotafel in De Bunker en werd er op last van de buren heel wat af gefeest.



De Bunker werd achterin steeds rommeliger en er kwamen steeds meer schimmelplekken in de muren. In 1999 besloten wij in juni De Bunker grondig te gaan verbouwen. Bijna al het hout werd van de muren afgesloopt en de rechter achtermuur werd geheel afgehakt.



Uiteindelijk is De Bunker dat jaar van eind juni tot half oktober verbouwd.



In oktober ging De Bunker weer open en kwamen oudleden, vrienden en collega's een kijkje nemen. Doordat twee buren de drukte rondom De Bunker, door de verbouwing, "ontwend" waren kregen wij begin 2000 met de politie te maken. Verwoede pogingen van de wijkagent het conflict tussen De Bunker en twee buren te sussen, bleek een bijna onmogelijke opgave te zijn. De Bunker hield zich netjes aan allerlei gemaakte afspraken, maar de buren zelf bleven de politie maar bellen (hun opdracht was om eerst ons te bellen). Uiteindelijk is er in mei 2000 nog een slotgesprek geweest en werd er van beide kanten beloofd beter met elkaar te communiceren. Uiteindelijk kwam het SKWA (nu Cardanus) met het voorstel om de grote feesten op zaterdagavond in De Bajes te gaan houden. Dit bleek een enorm succes, en waren wij van eventuele buurt problemen verlost.



Helaas was het na deze buurtproblemen op vrijdagavond gemiddeld niet meer zo druk in De Bunker. Van 2001 tot 2003 hebben wij een aantal grote feesten in de Bajes gehouden.



Na twee jaar Bajes feesten bleek het steeds minder succesvol te zijn. We hadden steeds meer moeite de Bajes gezellig vol te krijgen. In De Bunker werd de oudledenavond steeds succesvoller door o.a. het Bokbier event en de oudledenbarbeque. Ook werden de wat kleinere feesten weer in De Bunker gehouden en ook een heleboel barbeque's in 2003. Begin 2004 hebben we De Bunker weer opnieuw geschilderd en hebben wij de plafonds creatief beschilderd met wolken, planeten, sterren en robots.



Eind maart 2004 waren we bijna klaar en kregen wij plotseling gemeente bezoek en bleek de desbetreffende ambtenaar van vastgoed De Bunker te willen sluiten. Na veel onderhandelingen met de gemeente en met hulp van stichting Cardanus kregen we mondeling te horen dat we nog 5 jaar open mochten blijven.



De gemeente bleef ons echter dwars zitten en gaf ons via Cardanus een contract van nog maar 3 jaar. In 2007 hebben de oudleden de sociëteit overgenomen en er een soos voor oud bunkerleden, en oudere jongeren, in de leeftijdsgroep vanaf 25 jaar van gemaakt. De vaste openingsavond werd verplaatst naar de zaterdagavond. De bestuursleden hebben de sluiting van De Bunker in juni 2007 nog een jaar uit kunnen stellen tot oktober 2008.


In augustus 2008 is er nog een laatste video gemaakt om te laten zien hoe De Bunker er toen vanbinnen nog uit zag.



De gemeente Amstelveen heeft de gebruiksovereenkomst van "Sociëteit De Bunker" uiteindelijk per 1 oktober 2008 beëindigd. Als reden werd aangegeven, dat de accommodatie "De Bunker" kwalitatief te slecht is. Dit betekende dat het pand per 30 september 2008 werd verlaten en afgesloten.

De lege Bunker op 28 september 2008.



In week 3 of 4 van januari 2009 is de kachel uit de Bunker gesloopt. Waarschijnlijk zijn tegelijkertijd toen ook de twee nieuwe brandblussers verwijderd. Op 18 februari 2009 is de deur door de gemeente dichtgemaakt. Vanaf die dag kon in principe niemand meer de Bunker in gaan. Ook is het gat van de kachel uitvoer in het linker luik dichtgemaakt.