Naoorlogse periode 1945 - 1968

Na de bevrijding werd de Paulusbunker bezit van de gemeente Nieuwer-Amstel.
Vanaf 1946 werd begonnen met herstelwerkzaamheden en de herbouw van de kerktoren van de Pauluskerk.

De Pauluskerk tijdens de herstelwerkzaamheden in 1947:



Op 27 september 1947 is de Pauluskerk weer opnieuw in gebruik genomen.

De herstelde Pauluskerk met nieuwe kerktoren in 1949:



Die dag is er ook een marmeren gedenkplaat onthuld. Dit ter nagedachtenis aan de twaalf kerkleden die door het oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen, waaronder ook Anton Verwoerd. De gedenkplaat bevindt zich in de hal van de Pauluskerk aan de Wolfert van Borsselenweg in Amstelveen.



Voor 1949 is de tweede kleine bunker al afgebroken, en stond in het parkje bij de Wolfert van Bosselenweg, tussen de Paulusbunker en de stenen trap. Ook is voor 1950 de oorlogsschade in deze omgeving hersteld en zijn er een aantal woningen afgebouwd.

De Pauluskerk en omgeving in de jaren 50.



In het begin van de jaren 50 gebruikte de gemeentelijke plantsoenendienst de Paulusbunker voor opslag van schoffels, scheppen en kruiwagens. Rond 1955 besloot de gemeente Nieuwer-Amstel de Paulusbunker ook af te willen gaan breken. De Paulusbunker is uiteindelijk toch maar blijven staan, omdat het afbreken teveel risico's en werk met zich mee bracht. Deze bunker was nl. een centraal punt in het ondergrondse gangenstelsel. Zo zag de bunker en omgeving er uit in 1956.